Vissza a nyitóoldalra


A műtéti módszer

A fogyókúra műtéti módszerének választása ideális esetben csak az utolsó lehetséges megoldások egyike. A legnagyobb tanulság, amelyet leszűrtünk a műtétek végzése során, az az, hogy a gyomorgyűrűt nem elég beültetni, hanem azzal együtt is kell tudni élni. A fogyás sikere jóval inkább ezen, mint magán a műtéten múlik. A gyomorgyűrű szerepe nem a szervezet számára szükséges, hanem csak a feleslegben bevitt kalóriák csökkentése, a túlzott táplálékbevitel ésszerű mértékű megakadályozása. Ez a különbség olyannyira fontos, hogy akár a sikert, akár a kudarcot is jelentheti a gyűrűt viselő számára.

A gyomorgyűrű beültetése
altatásban, steril és speciális műtéti körülmények között történik. Sebészi team helyezi be a gyomor felső részére kerülő gyomorgyűrűt. Ez úgy képzelhető el, mintha a gyomor nyelőcső alatti részére egy "nadrágszíj” kerülne, amelynek későbbi „meghúzásával” vagy „lazításával” szabályozható a bevitt táplálék mennyisége. A gyűrű felett így képződő "járulékos" gyomor eleinte 25-30ml befogadóképességű, mely később nagyobb térfogatra tágul. A gyomorgyűrű behelyezése laparoszkópos módszerrel, egy vékony kamera és néhány speciális eszköz segítségével történik. A has bőrén mindössze négy, egymástól független kis metszés történik, melyeken át a kamera és a műtéti eszközök bevezetésre kerülnek.
A gyomorgyűrű és az állító tartály
A gyomorgyűrűt tartalmazó szerelék
részét képezi egy speciális fémből – újabban műanyagból – készülő, kerek, 3 cm átmérőjű állítótartály (port) is, amely általában a szegycsont alatt lévő hasfali területre, mélyen a bőr alá kerül, és egy vékony vezetékkel kapcsolódik a gyűrűhöz. A gyomorgyűrű a későbbiek folyamán úgy szűkíthető ill. tágítható, hogy az állító tartályba a bőrön keresztül egy vékony tű segítségével steril folyadékot fecskendezünk be vagy szívunk ki. A gyűrű tágassága a mindenkori testsúly, a fogyás üteme, valamint a nyelésröntgen során látott kép függvényében változtatandó.

A kívánt testsúly elérésekor a gyűrű lazítható ill. – újabb műtéttel – eltávolítható. Tudni kell arról is, hogy a sikeres beavatkozást követően adódhatnak különböző szövődmények, melyek súlyos esetben akár további műtétet is szükségessé tehetnek (pl. az utasítások be nem tartása esetén fellépő nyelőcső- vagy gyomorrepedés, bővebben lásd a "Gyomorgyűrű és fogyóra" című könyvben. Ezért, ha étkezési hiba történik, és bármilyen tünetet vagy panaszt észlel, időben értesítse kezelőorvosát vagy keresse fel az operációt végző kórházat. Ilyenkor általában nyelésröntgen vizsgálat illetve a panaszok jellegétől függő ellátás történik.

E műtéti módszer előnye, hogy a gyűrű szükség esetén eltávolítható, és az eredeti állapot helyreállítható. Más, kevésbé kíméletes sebészi fogyókúra módszer jóval nagyobb mértékben avatkozik be az emésztőrendszer anatómiai és funkcionális egységébe, és az átalakítás a továbbiakban nem állítható vissza. A gyomorgyűrű beültetés nem jár sem a hasfal, sem az emésztőrendszer egységének megbontásával, így nincs több hetes lábadozási szak, és a műtét után néhány nappal a mindennapi teendők is végezhetők.

Ezt a típusú sebészi fogyókúra módszert annak idején éppen azért vállaltuk fel, mert jelenleg a legkíméletesebb azon beavatkozások közül, amelyek a fogyást a bevitt táplálék mennyiségének csökkentésével érik el. A módszer hatékony segítség a fogyás előmozdításában, de nem csodaszer, hanem műtéti beavatkozás, amelynek vannak előnyei és hátrányai is. Kielégítő és tartós eredmény csakis az Ön megfelelő együttműködésével érhető el, akaratára és elszántságára feltétlenül szükség van.

Nagyon fontos, és talán kevésbé ismert gondolat, hogy a fogyókúra illetve a fogyás tartós sikere nem is annyira a műtéten, hanem jóval inkább a gyűrűvel történő hosszú távú "együttélés" módján és minőségén múlik. A gyomorgyűrűt tehát nem elég behelyezni, hanem azzal együtt is kell tudni élni – akár évtizedekig! Ezt a fontos megállapítást és az évek során leszűrt tanulságot szem előtt tartva alakította ki a Gyomorgyűrű Központ a Gyomorgyűrű Programot, amely a gyomorgyűrű beültetés módszeréről, a műtéti tudnivalókról és a gyűrűben rejlő lehetőségek kiaknázásáról, a fogyókúra hatékonnyá tételéről ad egyedülálló és teljeskörű tájékoztatást.

A műtéti módszerről részletesen a "Gyomorgyűrű és fogyókúra - Érvek és ellenérvek a jó döntéshez – című könyvben olvashat teljes körű információkat, amelyben színes műtéti fotók és ábrák teszik könyebbé a megértést.


A gyomorgyűrűs recepteket is tartalmazó könyv kapható az országos hálózatok boltjaiban, kedvezménnyel a Gyomorgyűrű Központban, továbbá letölthető eBook formában is megrendelhető:

Gyomorgyűrű és fogyókúra, Naturwell Kiadó

Gyomorgyűrű és fogyókúra, Naturwell Kiadó Gyomorgyűrű és fogyókúra című könyv
Riport a gyomorgyűrűről Dr. Csiszár Miklóssal Riport a gyomorgyűrűről a Duna TV-ben
A gyomorgyűrű műtétet bemutató animáció Gyomorgyűrű műtét bemutató video
Műtéti tájékoztató Műtéti tájékoztató
Előjegyzés gyomorgyűrű műtétre
Előjegyzés gyomorgyűrű műtétre


EGYENSÚLY Gyomorgyűrű és Súlykontroll Központ, Gyomorgyűrű Program


Adobe Reader letöltése nyomtatáshoz
Adobe Reader letöltése a gyomorgyűrű műtéti tájékoztató pdf formátumának letöltéséhez

EGYENSÚLY Gyomorgyűrű és
Súlykontroll Életmód Központ
A honlapot támogatja az
  Gyomorgyűrű és Súlykontroll Életmód Központ
EGYENSÚLY Gyomorgyűrű és Súlykontroll Életmód Központ
HÍRLEVÉL
Copyright ©
Dr.Csiszár Miklós