Vissza a nyitóoldalra


GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK
(Gyomorszűkítő műtét előtt állók valamint a műtéten már átesettek részére)

    A MŰTÉT
 

Mi az első lépés, ha gyűrűt akarok, kit keressek meg túlsúly problémámmal?
Milyen súlyfeleslegnél van lehetőség a műtétre és mik a kritériumok?
Mennyibe kerül a műtet, van-e TB támogatás?
Milyen vizsgálatokat kell elvégeztetnem és ki ad beutalót?
A kórházban kell-e elvégeztetni a műtét előtti vizsgálatokat?
Érdemes-e a műtét előtt kitölteni az „Életmód” és „Táplálkozás felmérő” teszteket?
Kell-e műtét után tanácsadásra mennem?
Mit érdemes a kórházba vinni, lehetek-e saját pizsamában ill. hálóingben?
Mi történik velem a kórházban?
Mit kell viselnem a műtét alatt ill. fent maradhat-e a bugyi/alsónadrág?
Nagyon félek az altatástól! Nem lesz gond?
Mennyi ideig tart a műtét?
Fáj-e a műtét?
Milyen komplikációk fordulhatnak elő a műtét során?
Ez rutinműtétnek számít?
Mikor kerül sor a varratszedésre?
A műtét után mennyi idővel lehet újra munkába állni?
Végezhetek-e fizikai munkát, ha igen, a műtét után mennyi idővel?
Hányás esetén elmozdulhat-e a gyűrű és mindez mennyire veszélyes?
Milyen rendszeres utánkövetési lehetőség van a vidéken lakók számára?
Gyomorsav probléma esetén mi a teendő, hogy az ember vízszintesen is tudjon feküdni?

 

   TÁPLÁLKOZÁS
 

Mikor lehet inni először a műtét után?
Mit ehetek műtét után?
Kell-e vitaminokat szednem a műtét után és ez mennyibe kerül?
Tényleg nem lehet szénsavasat inni?
Mik a leggyakoribb tiltott, veszélyes ételek, melyek sűrűbben okoznak elakadást?
Alkoholt szabad-e fogyasztani?
Mit lehet enni szűkítés után?
Minden szilárd étel lemegy könnyen, a folyékony néha elakad. Miért?
Megállt a fogyásom, pedig alig eszem valamit! Miért van ez?
 

   GYŰRŰ ÉS GYŰRŰÁLLÍTÁS
 

Mi az a nyeléspróba?
Mi a különbség a nyeléspróba és a gyűrűállítás (szűkítés vagy tágítás) között?
Mi történik a gyűrűállításon / szűkítésen?
Hogyan kell jelentkezni a gyűrűállításra?
Mennyi időnként kell szűkíttetni és mennyi folyadék kerül ilyenkor a gyűrűbe?
Hányszor kell szűkíttetni?
Fáj-e a szűkítés?
Éhgyomorra kell menni a szűkítésre?
Mi a teendő, ha a szűkítés után nehezen vagy nem megy le a folyadék?
Meddig maradhat bent a gyűrű?
Nem működik megfelelően a gyűrűm!
 

   EGYÉB
 

Nem vagyok biztos benne, hogy akarom-e a gyűrűt, valaki segítsen dönteni!
Hány gyűrűs van már Magyarországon?
Milyen a fogyások aránya a gyűrű segítségével?
Mennyit adjak az orvosnak zsebbe?
Mennyit lehet fogyni a gyűrű segítségével és mindezt mennyi idő alatt?
Hogy értendő az, hogy „elakad az étel” és veszélyes-e ez?
Hova forduljak, ha elakad az étel?
Miben más a gyűrű a ballonhoz képest?
Kell-e majd plasztikáztatnom, ha lefogyok?
Lehet-e szülni a gyűrűvel?
Lehet-e lombikbébi programban részt venni a gyűrűvel?
Meddig tart a hasmenés a műtét után?
A rendszeresen szedett készítmények közül mi a legnagyobb méret, amit a gyűrű mellett be lehet venni?

 

A MŰTÉT

Mi az első lépés, ha gyűrűt akarok, kit keressek meg túlsúly problémámmal?

Először érdemes eldönteni, hogy a lakhely alapján mely kórház van a legközelebb ill. hol szeretné elvégeztetni a műtétet (Budapest, Pécs vagy Debrecen). Ezt követően az intézmény ilyen műtétet végző, a beteg által választott orvosával kell felvenni a kapcsolatot e-mailben vagy telefonon (részletesebben lásd a www.gyomorgyuru.info honlapot ill. a vidéki kórházak honlapjait), hogy a személyes találkozás és a további részletek megbeszélése céljából egy időpontot lehessen egyeztetni.

Milyen súlyfeleslegnél van lehetőség a műtétre és mik a kritériumok?

40-es testtömeg-index felett, de emellett fontosak az egyéb kritériumok is (lásd még a Kinek javasolt fejezetet és a BMI kalkulátort).

Mennyibe kerül a műtet, van-e TB támogatás?

A gyűrű ára jelenleg (2011.őszétől) 481.000.-Ft. A TB a gyűrű árának támogatását 2006. januárjától megszüntette. Kivételes esetben azonban, ha több súlyos alapbetegség is fennáll és ezáltal a műtét szinte életmentőnek tekinthető, akkor egyénileg érdemes próbálkozni a támogatás igénylésével. Az ehhez szükséges dokumentumok a következők: saját kezűleg írt kérelem (melyben a támogatás igénylésének indoklása, az alapbetegségek okozta csökkent életminőség valamint az anyagi lehetőségek leírása szerepel), továbbá belgyógyászati zárójelentés (melyben fel van tüntetve, hogy a gyomorgyűrű beültetése szükséges és javasolt) valamint Sebészeti Osztályunkon beszerzendő, a gyomorgyűrű beültetésének elvállalását igazoló és a gyűrű árajánlatát tartalmazó sebészi nyilatkozat. A gyűrű árának finanszírozására folyamatban van egy kölcsönfelvételi konstrukció kidolgozása.

Milyen vizsgálatokat kell elvégeztetnem és ki ad beutalót?

Az elvégzendő vizsgálatokra (labor, vércsoport, EKG, mellkas rtg, hasi Uh, nyelésvizsgálat vagy gyomortükrözés, kardiológiai kivizsgálás, stb.) a műtétet megelőző személyes megbeszélésen kap beutalót a műtétet végző orvostól.

A kórházban kell-e elvégeztetni a műtét előtti vizsgálatokat?

Az operáló orvossal történt előzetes megbeszélést követően, a kapott papírokkal a vizsgálatok általános részét (laborok, vérkép, vércsoport és ellenanyagszűrés, mellkas és nyelés röntgen, EKG, hasi ultrahang vizsgálat, gyomortükrözés) a háziorvos végezteti el a lakhelynek megfelelő rendelőintézetben. A speciális, terheléses kardiológiai vizsgálat a Péterfy kórház VII.ker. Alsóerdősor utcai részlegében (Erzsébet kórház, egy megállónyira a Péterfy kórháztól) történik. Ha azonban valaki vidéken lakik és előzetesen az altatóorvossal egyeztetve ő elfogadja az ottani kardiológus kolléga véleményét is, akkor ott is elvégeztethető e vizsgálat és emiatt nem kell külön Budapestre utazni.

Érdemes-e a műtét előtt kitölteni az „Életmód” és „Táplálkozás felmérő” teszteket?

Igen, de főleg azoknak, akik komolyan veszik az egészségüket és minél eredményesebben, hatékonyabban szeretnének fogyni. A hatékony fogyáshoz ugyanis nem elég csak kevesebbet enni, ennél sokkal bonyolultabb és összetettebb dologról van szó, mely hosszútávon jelent nagy előnyt, hiánya pedig majd problémát. A táplálék összetétele és tápanyagtartalma szinte fontosabb tényezők, mint maga az elfogyasztott kalóriamennyiség. E tesztek kiértékelése révén tudjuk pontosan megmondani, hogy kinek milyen összetételű és jellegű táplálékot kellene fogyasztania, de azt is, hogy ki milyen rizikófaktorral terhelt, milyen tápanyaghiányban szenved és milyen vitaminok, tápanyagok bevitelével tudja ezeket kompenzálni és a betegségek valószínűségét csökkenteni.

Kell-e műtét után tanácsadásra mennem?

Nem tesszük kötelezővé, noha szükséges és hozzátartozik a műtéthez. A műtétkor a kórházban adott gyors, legszükségesebb tanácsok a gyűrű mellett nélkülözhetetlen életmódváltáshoz nem elegendőek és a kórházban erre nincs is kellő idő és lehetőség. Ezt csak személyesen, egyénre lebontva lehet eredményesen végezni. Ezért szerveztük meg az ezzel kapcsolatos tanácsadást, ahol személyre szólóan, külön foglalkozunk mindazokkal, akik erre igényt tartanak.

Mit érdemes a kórházba vinni, lehetek-e saját pizsamában ill. hálóingben?

Az alapvető személyes holmikat, mint a hálóing vagy pizsama, papucs, törölköző, tisztálkodó szerek, nagyobb mennyiségű WC papír, zsebkendő, esetleg WC-deszka takaró papír (DM-ben is beszerezhető), pohár, buborékmentes ásványvíz. A kórházban saját pizsama és hálóing természetesen viselhető.

Mi történik velem a kórházban?

Erre vonatkozóan lásd még a Műtét előttfejezetet is. Röviden: reggel 8h-ig kell megérkezni a II. emeleti Sebészeti Osztályra személyigazolvánnyal és TB kártyával. A kórterembe érkezés után déltől vagy kora délutántól kb. két liternyi bélmosó folyadékot (kissé keserű és sós ízű) kell meginni, melytől a bélrendszer kitisztul és a másnapi műtét során a has nem lesz puffadt, ami nagymértékben nehezítené a műtétet. A délután folyamán találkozni fog az altatóorvossal, majd este 18h körül egy alvadásgátló injekciót kap a trombózisos szövődmény megelőzése céljából. Másnap kerül sor a műtétre a reggeli, de legkésőbb a délelőtti órákban. A délután nagyrészt pihenéssel, alvással telik, ezért látogatókat nem érdemes fogadni, mert ilyenkor a pihenésre nagyobb szükség van. A késő délutáni órákban már érkezhetnek látogatók, óvatosan fel lehet kelni és a WC-re is ki lehet menni. Másnap reggel következik a nyeléspróba, majd ha minden rendben, a kezelőorvossal történt egyeztetés és a zárójelentés átvétele után, hozzátartozó kíséretével el is lehet hagyni a kórházat.

Mit kell viselnem a műtét alatt ill. fent maradhat-e a bugyi/alsónadrág?

Bár jobban szeretjük, ha az alsónadrág vagy bugyi nem marad fenn a műtét alatt, ha azonban a beteg okkal ragaszkodik hozzá és viselete részünkről sem ütközik akadályba, a műtét alatt is fent maradhat.

Nagyon félek az altatástól! Nem lesz gond?

Ez a félelem – mint minden ismeretlentől – teljesen természetes. A mai korszerű és nagyon biztonságos altatási technika és a tapasztalt, felkészült szakemberek mellett ilyen gond nem szokott előfordulni. Mivel azonban minden megtörténhet, váratlan, előre nem jósolható esemény így is előfordulhat, de erre gyakorlatunkban még nem volt példa.

Mennyi ideig tart a műtét?

Ha minden rendben zajlik, akkor az előkészületekkel együtt az ébredésig 1-1,5 órát vesz igénybe.

Fáj-e a műtét?

Nem fáj, mivel minden esetben altatásban történik. A műtétet követően azonban lehetnek kisebb, átmeneti fájdalmak vagy hányinger, esetleg (főleg a bal) vállba sugárzó fájdalom, melyek általában hamar, néhány óra vagy nap elteltével elmúlnak.

Milyen komplikációk fordulhatnak elő a műtét során?

A több éves gyakorlat azt mutatja, hogy bizonyos szövődménytípusok gyakrabban fordulnak elő, némelyek pedig alig vagy egyáltalán nem. Ilyenek pl. a műtét utáni gyomortáji fájdalmak, a hányinger, az öklendezés, a sebgyógyulási zavar, a gyomor egy részének átcsúszása a gyűrűn át vagy hosszabb távon a gyűrű elmozdulása ill. áthatolása a gyomor falán keresztül, mely utóbbi a gyűrű eltávolítását igényli. A túl gyors vagy nagyobb mennyiségű étkezés ill. a gyűrű túl szűk volta pedig a nyelőcső kitágulását eredményezheti, mely szintén nem kívánatos. Bár mindez csak igen kis százalékban fordul elő, mégis érdemes róluk tudni, hiszen a műtét mérlegelésénél ezt is figyelembe kell venni. Figyelembe kell azonban azt is venni, hogy műtét nélkül a túlsúlyhoz idővel társuló betegségek kockázata ennél jóval nagyobb. A tanácsadáson természetesen mindezekről szó esik. Mivel e beavatkozás - annak ellenére, hogy az egészséget szolgálja és súlyos betegségek kialakulását előzheti meg - nem tekinthető életmentő műtétnek, így minden csak a beteg előzetes tudtával és beleegyezésével történhet. Ilyen beleegyezés nélkül nem is végezhetjük és nem is végeznénk el a műtétet.

Ez rutinműtétnek számít?

Rutinműtét nem létezik, még akkor sem, ha már kellő gyakorlatunk van benne, hiszen minden ember és szituáció más és más. Néha valóban „rutinszerűen” zajlik a műtét, egyes helyzetek és adottságok azonban nagyon megnehezíthetik a műtét menetét és az akár több órán át is tarthat. Ilyen kirívó eset azonban csak ritkán, de előfordul és előre nem jósolható.

Mikor kerül sor a varratszedésre?

Általában a műtét utáni 7-8. napon, de erről a hazamenetel előtt kezelőorvosa pontosan tájékoztatja.

A műtét után mennyi idővel lehet újra munkába állni?

Ideális esetben 1 vagy 2 hét betegállomány ill. nyugodt időszak, pihenés javasolt. A könnyebb mindennapi teendők azonban már ilyenkor is végezhetők. Ha azonban a körülmények miatt muszáj, akár már a műtét utáni 3. naptól is lehet dolgozni attól függően, hogy milyen jellegű munkáról van szó. Nehéz fizikai munka pl. ilyenkor sem végezhető.

Végezhetek-e fizikai munkát, ha igen, a műtét után mennyi idővel?

Fizikai terhelés, ha elkerülhetetlen, csak 1 hónap elteltével jöhet szóba. Úszás vagy szobakerékpár (melyek a leghatékonyabb, ízületeket nem terhelő mozgásformák túlsúly esetén) szintén 1 hónap elteltével kezdődhet, de akkor is csak fokozatosan szabad növelni a terhelést. Kíméletes, de hatékony mozgásforma a túlsúlyosak számára kialakított Nordic walking program.

Hányás esetén elmozdulhat-e a gyűrű és mindez mennyire veszélyes?

A hányást és öklendezést lehetőleg kerülni kell, mert ennek során a bélrendszer mozgásának iránya megfordul és a gyomor egy része átcsúszhat a gyűrűn. Az így kialakuló állapot a gyomor funkciójának károsodása és az anatómiai viszonyok kóros megváltozása miatt nem tartható fenn és újabb műtétet igényel.

Milyen rendszeres utánkövetési lehetőség van a vidéken lakók számára?

A vidéken lakók számára ugyanazon lehetőségek állnak rendelkezésre, mint a kórház közelében vagy Budapesten lakók számára. A műtéttel összefüggő teendők közül a varratszedés akár a lakhely szerinti sebészeti rendelőben is elvégezhető, a műtéttel összefüggő egyéb teendők, a tanácsadás és a gyűrűállítás azonban egyelőre csak Budapesten lehetséges.

Gyomorsav probléma esetén mi a teendő, hogy az ember vízszintesen is tudjon feküdni?

Ilyen panaszok esetén az alapproblémára írt gyógyszert (pl. Quamatel, Maalox szuszpenzió, stb., melyet a háziorvos vagy gastroenterológus ír fel) összetört formában néhány korty folyadékkal a gyűrű mellett be lehet venni. Érdemes ilyenkor az ágy feji végét kb. 20cm-rel megemelni, hogy a gyomorsav a fekvés során ne folyhasson vissza a nyelőcsőbe és ne marja a gyűrű miatt eleve érzékenyebbé vált nyálkahártyát.

 

TÁPLÁLKOZÁS

Mikor lehet inni először a műtét után?

A műtét másnapján végzett nyeléspróba után azonnal, de csak óvatosan, egy-egy kortyot. Érdemes tehát a nyeléspróbára mindenkinek magával vinnie egy kis folyadékot, hogy a kontrasztanyag kissé kellemetlen ízét és állagát ellensúlyozza.

Mit ehetek műtét után?

Mivel ez nagyon fontos és a szó szoros értelmében életbevágó kérdés, egy mondatban lehetetlen válaszolni erre. E kérdést és a táplálkozással összefüggő vitaminkiegészítést oly fontosnak tarjuk, hogy e célból külön tanácsadó szolgálatot hoztunk létre, mely a műtétet követően (ideálisabb esetben már előtte is!) személyes tanácsadás keretében valósul meg. Az étkezésről és az erre vonatkozó tanácsadásról bővebben honlapunkon tájékozódhat: Tanácsadás, de erre vonatkozó felvilágosítást a műtét előtti megbeszélésen, a Gyomorgyűrű program keretében is fog kapni.

Kell-e vitaminokat szednem a műtét után és ez mennyibe kerül?

A saját egészsége és eredményes fogyása érdekében igen. Ez ugyan nem kötelező, azt azonban tudni kell, hogy aki e kérdést nem veszi kellően komolyan, immár több éves tapasztalatunk szerint általában fél év eltelte után különböző panaszokkal kerül vissza hozzánk. A csak a gyűrű „hatásában” reménykedők és az életmódváltást komolyan vevő, tanácsadáson résztvevők és a javasolt vitaminokat szedők között 6-8 hónap elteltével számottevő különbség alakul ki. A szükséges vitaminokat nem szedők és az életmódváltás egyéb szempontjait kevésbé betartók körében gyengeség, hányinger, rossz közérzet, hajhullás, bőrpanaszok, látászavarok, csökkent sebgyógyulási képesség és egyéb nehezen megfogható, de többnyire a kialakult vitaminhiány hatásának betudható panaszok jelentkeznek. Ennek oka többek között az, hogy a gyűrű miatti csökkent tápanyagbevitel mellett, ha a beteg nem fogyaszt megfelelő minőségű és a testsúlyának megfelelőmennyiségű tápanyagot és vitamint, a raktárak kb. ennyi idő alatt ürülnek ki. A vitaminszedést és életmódváltást komolyan vevők és azt meg is valósítók között a fenti panaszok hiányán túl szembetűnő a jó közérzet és jobb életminőség valamint a megfelelő fizikai és lelki állóképesség. A műtét után egy részletes teszt alapján mindenki számára személyre szólóan összeállítunk egy vitamin- és táplálékkiegészítő csomagot, mely csak javaslat és nem kötelező, mindazonáltal mindenkinek saját érdekében ajánlott és az eredményes fogyás sikerének egyik fontos záloga. Nem mellékes azonban a vitaminok minősége, előállítási módja, származása, megbízhatósága sem. A paletta széles: az olcsóbb, de csak kismértékben felszívódó szintetikus, gyárilag előállított vitamintól kezdve egészen a teljes egészében felszívódó, hatékony, minőségi készítményekig. Mindenki maga dönti el, mit visz be szervezetébe, milyen minőségi szinten támogatja azt, mennyit szán egészségére vagy mennyit spórol azon. Az ismert szabály itt fokozottan érvényes: a gyenge minőség hosszútávon jóval többe kerül majd.

Tényleg nem lehet szénsavasat inni?

Valóban nem, ez az egyik legszigorúbb szabály. Oka egyrészt az, hogy a gyomorgyűrű szűkületén a folyadék lassabban jut át és a nyelőcső alsó részén veszteglő folyadék buborékai kitágulva megfeszítik a nyelőcsövet, másrészt pedig az, hogy a gyomorba jutó folyadékból felszabaduló gázok a gyomrot is feszítik és a gáz a gyűrű miatt csak nehezen tud „feljönni” és a gyomor megfeszül, ami erős fájdalmat, rosszabb esetben hányingert, hányást okoz, tartósan fennállva pedig a gyomor repedését is okozhatja.

Mik a leggyakoribb tiltott, veszélyes ételek, melyek sűrűbben okoznak elakadást?

Ilyenek pl. a kenyér, a húsfélék, a durvább, hosszabb rostú ill. keményebb héjú gyümölcsök (barack,  narancs, grapefruit, szőlő, stb.), a keményebb jellegű vagy szívósabb héjú zöldségek (uborka, paradicsom, paprika), továbbá a rizs, a babfélék, az élesztővel készült tésztafélék (a rágás során gombóccá összeállva szinte dugót képeznek a nyelőcsőben), a palacsinta, stb. A falat idő előtti lenyelésének az is lehet az oka, hogy a nyelési reflex sokszor előbb jelentkezik, minthogy kellően megrágná az ember a falatot. Fontos, hogy a keményebb héjú gyümölcsöket a gyűrű mellett csak meghámozva szabad fogyasztani (pl. alma, körte, barack). A szénsavas italok pedig teljes mértékben és szigorúan tiltottak, mivel a gyomorba kerülve azok térfogata a hő hatására megnő és feszítik a gyomor gyűrű alatti részét. Mivel a gyűrű mellett a levegő nehezebben tud feljönni, a feszülés hányingert, hányást okozhat, ami a gyűrű nem megfelelő működéséhez és szövődményekhez vezethet.

Alkoholt szabad-e fogyasztani?

A frissen műtötteket kivéve mértékkel lehet (elsősorban jó minőségű, maximum 1dl-nyi vörösbort), de tudni kell, hogy egyéb káros hatásai mellett az alkoholban nagyon sok a kalória. Nem érdemes fogyasztani továbbá csípős vagy túl savanyú, túl édes, túl hideg vagy túl meleg ételeket sem azok irritáló, gyulladáskeltő és a nyálkahártya duzzanatát, ezáltal a gyűrű nyílásának beszűkülését okozó hatása miatt.

Mit lehet enni szűkítés után?

A szűkítést követő első 3 napon csak folyadékot szabad fogyasztani, majd a 4. naptól kezdve mindent elpépesítve vagy turmixolva már szilárdabb (pl. párolt zöldség) is lehet fogyasztani. Az első hetet követően óvatosan vissza lehet állni a szűkítést megelőző étrendre. Bővebben lásd a Táplálkozási tanácsok címszó alatt.

Minden szilárd étel lemegy könnyen, a folyékony néha elakad. Miért?

Bár ezzel a problémával ritkán találkozunk, az oka az lehet, hogy a szilárd ételre jobban odafigyelve azt kellően megrágja az ember, a folyékony-pépeset pedig kevésbé odafigyelve (hiszen külön rágni nem kell) eleve nagyobb falatokban (kortyokban) nyeli le.

Megállt a fogyásom, pedig alig eszem valamit! Miért van ez?

Pont ez lehet a gond, a túl kevés bevitt kalória. A személyes tanácsadáson erről is szó esik, valamint arról a paradoxonról, hogy minél kevesebbet eszik valaki, hosszabb távon annál jobban meghízhat vagy gyűrű melletti fogyása akár le is állhat. Ezért is fontos a személyes tanácsadás, ahol mindenkinek – a személyre szabott tápanyagbevitelen túl – a számára megfelelő kalória-bevitelt is meghatározzuk.

 

GYŰRŰ ÉS GYŰRŰÁLLÍTÁS

Mi az a nyeléspróba?

A műtét másnapján (általában 8.30 és 9h között) végzett fájdalommentes röntgenvizsgálat. Ennek során egy korty kissé kesernyés folyadékot kell lenyelni, miközben a röntgenkészülékkel figyeljük annak útját a nyelőcsőben ill. a gyűrűn keresztül. Mindez a műtét utáni időszak biztonságát szolgálja.

Mi a különbség a nyeléspróba és a gyűrűállítás (szűkítés vagy tágítás) között?

A nyeléspróba a műtét másnapján történik: az orvos kíséretében az alagsorba lifttel lejutva és a röntgenkészülékbe lépve egy korty kesernyés ízű folyadékot kell lenyelni, melynek segítségével a gyűrű megfelelő helyzetét ellenőrizzük. A gyűrűállítás ugyanezen helységben történik, először a műtét utáni 5-6. héten. Ez alkalommal – miközben az állító tartály feletti bőrt egy vékony tűvel megszúrjuk – egy korty fehér színű ánizsos ízű, feloldott krétaporhoz hasonlító folyadékot kell lenyelni, melynek segítségével a gyűrű tágasságát, megfelelő kaliberét ellenőrizzük ill. beállítjuk. Önnek tehát 2 fajta folyadékból kell 1-1 kortyot innia: egy hígabb, kesernyésebb ízűt a műtét másnapján (ezt csak egy alkalommal kell „megkóstolni”) és egy sűrűbb fehér, mentolos-ánizsos ízű, feloldott krétaporhoz hasonlíthatót a későbbi gyűrűállítások alkalmával.

Mi történik a gyűrűállításon / szűkítésen?

Az előjegyzésnek megfelelő időpont előtt érkezve először a II. emeleten a Sebészeti Osztály titkárságán kell bejelentkezni, majd a kapott papírral ugyanezt az alagsori ablaknál is meg kell tenni. Ezután a szólításig a röntgenhelység előtt kell várakozni. A röntgenhelységben a fémtartalmú ruhaneműt (melltartó) le kell venni, majd háttal a falnak kell támaszkodni. Az állítást végző orvos a szegycsont alatti területen, a bőr alatt elhelyezkedő állító tartályt egy vékony tűvel megszúrja (mely az esetek döntő többségében elsőre sikerül, de a tartály kis mérete és a bőr alatti zsírréteg vastagsága miatt ez nem mindig sikerülhet, így van, akinél kétszer vagy többször kell szúrni). Ily módon a röntgenkészülékbe lépve, a felszólításra egy korty fehér színű folyadékot kell lenyelni, miközben az orvos a látott röntgenképnek megfelelően beállítja a gyűrű megfelelő tágasságát.

Hogyan kell jelentkezni a gyűrűállításra?

A (06-1-) 461-4720 telefonszámon kell időben előjegyzést kérni. A gyűrűállítások hétfői napokon történnek 10-12h-ig a Péterfy kórház alagsorában, a röntgenhelységben. Egy-egy ilyen napon általában 20-30 főt tudunk fogadni.

Mennyi időnként kell szűkíttetni és mennyi folyadék kerül ilyenkor a gyűrűbe?

Az első szűkítésre legkorábban 5-6 hét után kerülhet sor, a továbbiakban a szűkítések száma a fogyás ütemétől függ, a szűkítés mértéke pedig egyénileg igen változó, az alkattól, az anatómiai szituációtól, stb. függően. Az is előfordulhat, hogy valakinek nem szűkítésre, hanem pl. a nyelőcső túlzott kitágulása miatt a gyűrű átmeneti tágítására, felengedésére van szükség. Ilyenkor a gyűrűből kevés, de szükséges mennyiségű folyadékot szívunk ki.

Hányszor kell szűkíttetni?

Erre nincs előre meghatározott séma, ez ugyanis egyénenként eltérő: van, aki egyetlen szűkítés nélkül is szépen lefogy és van, akinek a 6. szűkítés után sem indul meg kellő mértékben a fogyás. Utóbbinak számos oka lehet, a diétahibáktól kezdve a genetikai kondíción át sok egyéb miatt. A bőr alá helyezett állító tartály (port) azonban biztonságból úgy van elkészítve, hogy ha szükséges, nagyon sok szúrást is kibírjon. Erre azonban általában nincs szükség.

Fáj-e a szűkítés?

Csak amennyire egy tűszúrás fájni szokott vagy még annyira sem. Általában az a jellemző, hogy az állítás előtt a betegek sokkal jobban tartanak tőle, mint ahogy utólag megítélik annak kellemetlenségét. Jellemzőek a „Csak ennyi volt?” vagy a „Már kész is van?” kérdések az állítást követően.

Éhgyomorra kell menni a szűkítésre?

Nem, ez nem feltétel. Lehetőleg azonban csak egy könnyű reggelit érdemes fogyasztani a szűkítés előtt. Érdemes mindenkinek magával hoznia egy kis üvegben híg teát, hogy a várakozás alatt és a szűkítés után is kellő mennyiségű folyadékot tudjon bevinni.

Mi a teendő, ha a szűkítés után nehezen vagy nem megy le a folyadék?

A szűkítés után előfordulhat, hogy még a folyadék is nehezen jut csak a gyomorba. Ennek az állapotnak 1-2 nap alatt meg kell szűnnie. Ezt azáltal is elősegítheti, hogy vízben oldott, buborékmentessé vált kalcium-pezsgőtablettát kortyonként vagy kevés vízhez adott néhány csepp Novorin-orrcseppet lenyel, mely csökkenti a gyűrű alatti nyálkahártya duzzanatát. Ha ez sem segít, mielőbb értesítse az operáló team valamelyik tagját. Fontos, hogy ne maradjon túl sokáig folyadékpótlás nélkül, mert a kiszáradás miatt az állapot veszélyessé is válhat.

Meddig maradhat bent a gyűrű?

Az elmúlt immár több év során világszerte kialakult tapasztalatok szerint életfogytiglan bent maradhat a gyűrű. Ha azonban valaki elérte a kívánt testsúlyt és úgy érzi, már önmaga is képes kontrollálni azt, kérheti a gyűrű eltávolítását. Mi azonban azt javasoljuk, hogy ha a gyűrű nem okozott panaszt az évek során, nem érdemes egy újabb műtéttel annak eltávolítását erőltetni. Továbbá soha nem lehet biztosan tudni, mikor lenne szükség rá újra, a gyűrű pedig második alkalommal a hasüregben kialakult viszonyok, esetleges összenövések miatt biztonsággal már nem ültethető be.

Nem működik megfelelően a gyűrűm!

Ezzel kapcsolatban csak azt javasolhatjuk, hogy legyen türelemmel. A fogyás mindenkinél másképp és más ütemben zajlik. Megfelelő táplálkozás, tápanyag- és kalóriabevitel valamint megfelelő életmód mellett a gyűrűnek működnie kell. Ha mégsem úgy alakul, ahogy szeretné, tanácsért forduljon hozzánk. Ilyen esetben is érdemes újra írni és kiszámolni az elfogyasztott ételféleséget és napi bevitt kalóriát, hogy ennek alapján együtt kereshessük meg a megoldást. Legjobb kitölteni a honlapon található Táplálkozás felmérő kérdőívet (a kitöltési mintát lásd ide kattintva) és már eleve ezzel jelentkezni a tanácsadásra ill. konzultációra. Tájékoztatásként ajánljuk áttekintésre a Gyomorgyűrű Központ Tápanyag-kalkulátor Programját. A kalóriamennyiség tehát meglepően hamar összejön, ennek ellenére arra is kell vigyázni, hogy nehogy túl kevés legyen, mert az sem jó, sőt káros! Törekedni kell a bevitt energia megfelelő szinten tartásán, mely mindenki számára más értéket jelent. Mivel ez minden egyén esetében más érték, e problémát szintén a személyes tanácsadás keretében kell megbeszélni és megfelelő módon beállítani. Ha túl alacsony a kalóriabevitel, a jo-jo effektus is kialakulhat.

 

EGYÉB

Nem vagyok biztos benne, hogy akarom-e a gyűrűt, valaki segítsen dönteni!

Ebben mindenkinek saját magának kell dönteni, amihez többek között a hivatalos honlap révén valamint az előzetes személyes megbeszélés és tanácsadás keretében igyekszünk maximális segítséget nyújtani és a helyes döntéshez megfelelő szempontokat felsorakoztatni. Kellően mérlegelni kell az előnyöket és hátrányokat, mert a megváltozott életforma nagy akaraterőt és kitartást igényel, továbbá lemondásokkal, a műtét esetleg szövődményekkel járhat. Cserébe azonban jelentős súlyvesztés érhető el, ami egészségesebb életet és jobb életminőséget eredményez a túlsúllyal járó súlyos betegségek megelőzése ill. jelentős javulása mellett. A döntést tehát egyénileg kell meghozni, többek között azért is, hogy bármely szövődmény vagy esetleges sikertelenség esetén ne állhasson fel mások okolásának lehetősége.

Hány gyűrűs van már Magyarországon?

Eddigi munkánk alapján a szakma is egyre inkább elismeri e műtétek eredményességét, mely nagy örömünkre szolgál. Az igazi siker azonban az, ha pácienseink arcán látjuk az örömöt és megelégedettséget, mert ekkor érezzük igazán, hogy megérte kiharcolni e műtéti eljárás méltó helyét Magyarországon.

Milyen a fogyások aránya a gyűrű segítségével?

Szerencsére ez igen sikeres, még világviszonylatban is: Magyarországon 10-ből 8-an előbb-utóbb sikeresen lefogynak.

Mennyit adjak az orvosnak zsebbe?

E gyakori és sok vitát, valamint az orvosokkal szembeni ellenérzést növelő kérdésre vonatkozóan csak a tények: Európában egyedülállóan megalázó módon Magyarországon az orvos, aki a műtétet megtanulta, elvégzi és ezért a felelősséget vállalja, továbbá a műtét utáni teendőket éveken át végzi, külön fizetséget nem kap.

Mennyit lehet fogyni a gyűrű segítségével és mindezt mennyi idő alatt?

Bár elvileg többet is lehetne, mi csak heti átlag 1kg-os fogyást javaslunk. A műtétet követően átmenetileg ennél gyorsabb fogyás szokott kialakulni, de egy évre számolva az átlag ne legyen több heti 1kg-nál. A hosszú évek alatt dekánként felszedett kilókat nem szabad hetek alatt gyorsan leadni, mert a szervezetnek időre van szüksége a változáshoz, még akkor is, ha ezáltal végül megkönnyebbül. Ha a fogyás gyorsabb, a bőr nagyon megereszkedhet és a lógó has, combok, felkar miatt nagyobb valószínűséggel lesz szükség a későbbiekben plasztikai beavatkozásra. Itt jegyzendő meg, hogy a fogyás ütemét tekintve nagy egyéni eltérések vannak és emiatt van az, hogy senkinek sem szabad a másikhoz viszonyítania magát. Mindenki a maga ütemében, lassan, de biztosan fogyjon. A fogyást siettetni nem szabad, mert hosszútávon súlyosabb következményei is lehetnek.

Hogy értendő az, hogy „elakad az étel” és veszélyes-e ez?

Ez úgy értendő, hogy a beszűkített gyűrűn át a lenyelt (általában darabos) táplálék nem jut át és fennakad rajta. Ez akkor fordul elő, ha nem kellően megrágott ételt nyel le valaki. Mindez veszélyes is lehet, ha a nyelőcső túlzottan megfeszül. Ilyenkor a kórházban a gyűrűből ki kell szívni a folyadékot, hogy az kellően feltágulhasson ahhoz, hogy a falat átjusson rajta. Ha az átjutás ily módon nem sikerül, akkor gyomortükrözés segítségével kell eltávolítani a fennakadt falatot.

Hova forduljak, ha elakad az étel?

A műtétet végző intézményhez. De aki betartja a szabályokat, fegyelmezett, a nyugodt étkezésre kellő időt szán és minden egyes falatot jól megrág, annál mindez nem fordulhat elő, hacsak véletlen folytán le nem csúszik egy falat.

Miben más a gyűrű a ballonhoz képest?

A gyűrű hosszútávú, hatékony segítséget ad és a gyomor nem tágul ki oly nagy mértékben, mint a ballon esetén. A ballont egy idő után el kell távolítani, a gyűrű életfogytiglan bent maradhat, ha nem okoz panaszt. A fogyás során a legfontosabb az életmódváltás megtanulása és kialakítása, amihez a gyűrű hatékonyabb segítséget nyújt, a ballon mellett ugyanis a bevitt táplálék elfolyik és egy idő után a beteg megtanulja, hogyan „játszhatja” azt ki.

Kell-e majd plasztikáztatnom, ha lefogyok?

Ez függ a kiindulási súlytól, a testalkattól valamint a fogyás ütemétől. Általában igaz, hogy aki túl gyorsan fogy vagy sietteti a fogyást, nagyobb valószínűséggel kerül plasztikai beavatkozásra, mint az, aki lassan, de biztosan, heti 1kg-os ütemben, megfontoltan adja le a kilókat.

Lehet-e szülni a gyűrűvel?

Igen, lehet, de ilyen esetben a gyűrűt teljesen ki kell tágítani, vagyis terhesség esetén a folyadékot teljesen ki kell szívni a gyűrűből. 2006 őszéig már 12 „gyűrűs baba” született olyanok esetében, akik korábban a túlsúly miatt éveken át nem tudtak teherbe esni.

Lehet-e lombikbébi programban részt venni a gyűrűvel?

Elvileg igen, erre vonatkozóan azonban nincsenek tapasztalataink Magyarországon. Ezzel kapcsolatos információt talán e témával kapcsolatos külföldi honlapokon lehet találni.

Meddig tart a hasmenés a műtét után?

Ez néhány nap alatt megszűnik. Ha mégsem, a székletfogó gyógyszerek helyett inkább növényi rost tablettát érdemes bevenni és bőséges folyadékmennyiséget fogyasztani. Jó megoldás a reszelt és szétterített almapép barnulás után történő fogyasztása is.

A rendszeresen szedett készítmények közül mi a legnagyobb méret, amit a gyűrű mellett be lehet venni?

Erre vonatkozóan nehéz tanácsot adni, hiszen ez mindenkinél eltérő lehet. A legokosabb a gyógyszereket összetört formában bevenni, a vitaminok közül pedig a rágható formákat előnyben részesíteni. A nem rágható vitaminokat is össze lehet törni és így lenyelni vagy összetörve az ételbe lehet keverni és így bevinni. A természetes anyagból készült kapszulákat nem kell felnyitni, azok egészben is lenyelhetők. A műanyagból készült kapszulák esetén már nem ilyen egyértelmű a helyzet, a legjobb ezeket kerülni és csak akkor bevenni, ha más megoldás nincs.

 

A honlapon és a fenti kérdések között esetleg nem fellelhető vagy egyéb, eddig még fel nem merült kérdésben állunk szíves rendelkezésére:

üzenet a Központ részére


EGYENSÚLYPONT Gyomorgyűrű
és Súlykontroll Életmód Központ
A honlapot támogatja az
  Gyomorgyűrű és Súlykontroll Életmód Központ
 
© Dr.Csiszár Miklós
2005-2010